TEHNICA DA VINCI – REPREZINTA UN SALT CUANTIC APLICABIL ȘI ÎN CHIRURGIA OBEZITATII MORBIDE ȘI OFERĂ, COMPARATIV CU TEHNICA LAPAROSCOPICA CONVENTIONALA, AVANTAJE MAJORE

AVANTAJE PENTRU PACIENȚII OBEZI:

În general, riscul intervențiilor chirurgicale bariatrice este evaluat la un nivel ridicat, datorită mai multor factori:

 • perete abdominal gros;
 • ficat mărit;
 • splină mărită;
 • foarte des poziție ridicată a stomacului;
 • cantitate mare de grăsime în abdomen;
 • condiții anatomice dificile;
 • raporturi anatomice cu dificultate mare pentru disectia chirurgicala;
 • risc mare de complicatii intraoperatorii.
robotic surgery
chirurgie robotica

Prof. Ralf Senner a stabilit o setare specială pentru brațele robotice pentru chirurgia bariatrică(gastrectomie sleeve, micsorare de stomac / bypass). Setarea brațelor robotului conform Prof. Ralf Senner evita astfel coliziunea brațelor robotului. Adaptarea designului special pentru chirurgia bariatrică confirmă aplicabilitatea sistemului cu 4 brațe. Aceasta setare pentru intervențiile bariatrice a determinat creșterea netă a ergonomiei, comparativ cu laparoscopia clasică, contribuind totodată și la optimizarea pașilor chirurgicali, având drept consecință reducerea complicațiilor intraoperatorii.

AVANTAJELE MAJORE ALE TEHNICII ROBOTICE – DA VINCI – COMPARATIV CU LAPAROSCOPIA CLASICĂ:

1. Vizualizarea în timpul operației a cavității abdominale și a organelor prin intermediul tehnicii da Vinci 3D HD oferă o orientare / identificare perfectă, până la cele mai mici detalii anatomice, comparativ cu imaginile 2D ale laparoscopiei convenționale. De asemenea, permite o disecție chirurgicală prin tehnica robotica da Vinci de mare finețe și precizie, mai ales în cazul operațiilor cu risc crescut ca în chirurgia obezității / obezitatii morbide:

 • Gastrectomia sleeve sau micsorarea de stomac;
 • Bypass-ul gastric tip Y Roux / Omega loop;
 • reintervenții pentru complicații după chirurgia bariatrică (chirurgia obezității / obezitatii morbide, chirurgia metabolică).

2. Manipularea instrumentelor în chirurgia robotică

Manipularea instrumentelor de tip special da Vinci în timpul intervențiilor chirurgicale este, în comparație cu manipularea instrumentelor rigide – cum este în cazul laparoscopiei convenționale – foarte delicată pentru pacient (non invazivă).
Instrumentele da Vinci pot fi manipulate similar flexibilității, preciziei și fineții mișcărilor mâinilor chirurgului. Aceasta contribuie, în situații cu condiții anatomice dificile până la foarte dificile, la creșterea abilităților chirurgicale ale chirurgului și a ergonomiei operației, în același timp reduce în mod semnificativ riscul de leziuni si complicații intraoperatorii.
Fapt extrem de important având în vedere riscul crescut al chirurgiei obezitatii morbide.

3. O îmbunătațire a ergonomie pașilor operatori la intervențiile cu risc crescut

Prin creșterea ergonomiei pașilor operatori la intervențiile cu risc ridicat, se reduce considerabil rata complicațiilor intraoperatorii facilitând o tehnică chirurgicală de mare precizie și cu o implicație majoră pentru pacient.
Noi am implementat-o de mai mulți ani în chirurgia obezității / metabolice, iar odată cu apariția instrumentelor de tehnică robotică avansată, cum ar fi disectorul Vessel Sealer si Staplerul computerizat, am realizat operații de tip rezecție gastrică Sleeve sau micșorare de stomac, precum și Bypass-ul Y Roux și Omega loop, cu o rată a complicațiilor minimă (de sub 0,5%).

4. Comparat cu tehnica laparoscopică convențională cu instrumente rigide și vizualizarea 2D, tehnica de sutură da Vinci este prin flexibilitatea, elasticitatea și ergonomia manipularii instrumentelor, identică mișcării mâinilor chirurgului, ceea ce îi conferă o mare precizie și aplicabilitate în orice situație anatomică dificilă.

5. Rezecția şi tehnica de sutură liniară (tehnica Stapler)

Special pentru gastrectomia longitudinală (Sleeve, sau micșorarea de stomac) şi operaţiile Bypass (precum şi pentru chirurgia colorectală) se realizează – în comparaţie cu laparoscopia convenţională – exclusiv numai în baza măsurătorilor asistate computerizat, integrate, cu maximă siguranţă, eliminând posibilele erori umane.

Prin aceasta se reduce procentul complicaţiilor în chirurgia obezității cum ar fi dehiscentele de sutură. Actualmente prin tehnica laparoscopică clasică – evaluat la 5-7% rezecția sleeve / micșorarea de stomac – comparativ cu > 0.5% / prin tehnica robotica – statistica Prof. Senner.
Acest tip de instrument – Stapler – constituie o noutate mondială absolută si a fost prezentat de Prof. Senner cu ocazia Evenimentului de la Zürich-Männedorf – Elvetia, din 2016.
Prof. Ralf Senner a parcurs și absolvit o serie întreagă de etape speciale în perfecționarea sa profesionala în Strasbourg, Berlin și Bergen (Olanda), pentru a implementa tehnica robotica de avangardă cu sistemul da Vinci în operaţiile sale bariatrice.

ARTICOLE ȘI VIDEO DESPRE ROBOTIC SURGERY